Technika

Inteligentní zahrada: Péči nemusíte obětovat víkendy

Vlastní zahradu na jednu stranu milujete a je to vaše hobby a chlouba. Ale někdy máte pocit, že na ní akorát otročíte, možná by vám bylo lépe bez ní a nejraději byste kropicí hadici zahodili někam do květníků. Pravděpodobně vždy převáží nenahraditelný pocit mít vlastní zelenou oázu. Co takhle starosti minimalizovat, aniž byste se museli bát o zdraví zahrady?

Odpovědí jsou technologie inteligentní zahrady, s nimiž dosáhnete například automatického zavlažování, monitoringu hladiny vody v nádrži, vytápění skleníků, ale i dokonalého osvětlení a hudby i ovládání bazénu. Podívejme se, co nabízí moderní možnosti.

Chytré osvětlení zahrady

Osvětlení zahrady večer nebo v noci je velmi praktické automatizovat: Především se postará o atmosféru, zároveň je i bezpečnostním prvkem. Pro výpočet, kdy dojde večer k rozsvícení a ráno k setmění, používá systém zeměpisné souřadnice. Chytré venkovní osvětlení je tedy aktivní jen tehdy, když je to potřeba.
Ph Smart Garden Lightning
Bez ohledu na typ zahrady, inteligentní osvětlení může být integrováno téměř kdekoliv: osvětlení cest, na zdech domu, světla na okapech, bodová světla na terasách, osvětlení bazénu… Osvětlení je možné automatizovat i na základě senzorů pohybu/přítomnosti. V pergole vás nejvíce potěší libovolné světelné nálady (i barevné) pro každou příležitost. Vše můžete snadno přenastavit v jedné mobilní aplikaci.

Příjemná hudba, samostatné stínění i dokonalý steak

Chytře automatizovat lze skutečně různě aspekty zahrady. Máte ji hlavně na relax, případně pořádání večírků? Jakmile otevřete dveře, venkovní odolné reproduktory začnou přehrávat vaší oblíbenou hudbu, případně party playlist. A když už je večírek v plném proudu a vy se věnujete hostům, reproduktor na zahradě vás rovněž upozorní, že u dveří zazvonil opozdilec.

V zahradách, kde není dostatek stínu, by neměla chybět ochrana proti slunci. Markýza, pergola nebo jiné typy venkovního stínění jednoduše integrujete a ovládáte tím stejným systémem. Ten v závislosti na různých okolnostech, jako je poloha slunce nebo pokojová teplota, převezme kontrolu nad motorem. V případě potřeby je možné markýzu roztáhnout manuálně pomocí aplikace.
A pokud chcete být mistr grilu, pořiďte si stylové přenosné tlačítko, které:

  • ovládá osvětlení, hudbu i stínění na zahradě i třeba v obýváku,
  • má v sobě zapojené dvě teplotní sondy pro přípravu pokrmů (teplotu ukazuje na displeji),
  • má funkce jako minutka a další.

Takto funguje například tlačítko Touch & Grill.

Automatické zavlažování a vytápění skleníků

Zavlažování by mělo probíhat časně ráno. Je možné ho individuálně a chytře automatizovat v závislosti na denní době i počasí. Navíc s bezplatnou aplikací máte vše pod kontrolou a můžete například spustit dodatečné zavlažování nebo změnit jeho trvání – i na dálku. Závlahu můžete automatizovat i ve sklenících nebo zelených střechách.
Automatické zavlažování
Dešťovou vodu z retenční nádrže je možné snadno využít na ekologické a úsporné zalévání zahrady. S inteligentním ovládáním kdykoli zjistíte aktuální stav naplnění nádrže v aplikaci. Kromě toho dostanete upozornění, když je hladina nízko a můžete si rovněž nastavit minimální hladinu, při níž se čerpadlo automaticky vypne, aby nedošlo k poškození.

A co když se počasí najednou zblázní a vy se bojíte o vaše rostliny ve skleníku? Nyní tomu snadno čelíte. Pokud je skleník vybavený podlahovým vytápěním, systém se postará o optimální regulaci klimatu a vy se nemusíte strachovat o rostliny.

Chufsky Smart Garden

Chytrá péče o bazén

Na letní vedra je nejlepší lék bazén na zahradě, avšak jeho údržba přináší spoustu práce. Například manipulaci s pákou filtrace v bazénové šachtě. Vody postupně ubývá – trocha se vycáká, něco se odpaří, a vy pak stojíte s hadicí nad bazénem a dopouštíte.
Cloxone elysion garden
S automatizací zahrady si kolem domu a u bazénu jen užíváte. O filtraci bazénu a udržování hladiny vody je totiž postaráno. Vše vidíte v aplikaci, s níž si navíc můžete ovládat například funkci protiproudu. Do stejného systému můžete integrovat i ovládání krytu bazénu (hodí se, když máte děti – zastřešení otevřete pouze sami v aplikaci) nebo tlakové senzory. Teplotní senzory zajistí správná data pro automatické ohřívání nebo chlazení vody.

Bez starostí

Zmíněné technologie nejenže zlepší zahradničení i kvalitu vašeho odpočinku na zahradě. Zároveň šetřením vody a energie ulevují přírodě a snižují environmentální dopad zahradničení.

Skvělé na tom je, že ke všemu zmíněnému vám stačí jeden univerzální systém a jedna aplikace, nikoli spousta „jednoúčelovek“. Komfort je tak skutečně maximální.

Chcete si ve vaší zahradě už jen užívat? Chcete se zbavit pocitu, že obětuje svá odpoledne a víkendy, aby se vám na trávníku nevytvořily hnědožlutá splálená kola? Získejte více informací o řešení chytré zahrady systémem Loxone.

 Chytré zahrady Loxone

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.