Technika

10 tipů pro správný výběr gola sady

Gola sada je sada nářadí, uložená v plastovém nebo kovovém kufru. Tvoří ji ráčna, nástavce a další nářadí, které slouží ke šroubování spojů. Gola je skvělá na profesionální práci, v garáži pro kutilské činnosti, při opravě aut, motorek nebo servisu kol.

Název gola se v České republice uchytil poté, co český výrobce TONA uvedl na trh v šedesátých letech sadu nářadí v kufříku s označením TONA-GOLA. Sada se raketovou rychlostí rozšířila do každé dílny a od té doby se název gola pomalu vžil do povědomí všech českých kutilů i profi řemeslníků.

10 tipů, jak vybrat gola sadu

  1. Každá gola sada má svůj rozsah nástavců, který se řídí velikostí čtyřhranu na ráčně. Goly se označují podle velikosti čtyřhranu, který se udává v palcích. Základními velikostmi jsou: 1/4“, 3/8“, 1/2", 3/4" a 1“.
  2. Malá 1/4" gola má nástavce (ořechy) v rozsahu 4-14 mm a hodí se pro malé šroubové spoje na kolech, motorkách, při montáži nábytku. 3/8“ gola má nástavce v rozsahu 6-24 mm. Tato velikost goly je oblíbená především mezi motoristy ve Velké Británii, ale pomalu proniká i do českých dílen. Výhodou je větší rozsah nástavců pro šrouby a matice, se kterými se montéři nejčastěji setkávají. 3/8“ gola je rozumným kompromisem mezi 1/4" a 1/2" gola sadou. 1/2" gola s rozsahem nástavců 8-32 mm je v českých garážích nejrozšířenější, protože se dá bez problémů použít na servis většiny osobních vozů. Velké goly  3/4“ a 1“ jsou určené pro údržbu velkých strojů, nákladních vozů, autobusů, vlaků.
  3. Kvalitní ocel, ze které jsou nástavce vyrobené, je důležitá pro pevnost ořechů. Ty musí vydržet krouticí moment přenášený při utahování nebo povolování spoje, nesmí prasknout nebo se jinak deformovat. Nejčastěji se k výrobě nástavců do gola sad používá chrom-vanadiová ocel, označovaná jako CrV.
  4. Nástavce se přes čtyřhran upevňují na ráčnu, neboli ovladač. Ráčna má pravý a levý chod, který snadno přepnete a změníte směr pro utahování nebo povolování. Přepínač směru na hlavě ráčny je buď kolébkový, nebo páčkou. Na ráčně samozřejmě záleží: nic nevytočí více, než když ráčnu při práci strhnete. Jemná ráčna má obykle mechanismus s 72 zuby, hrubá ráčna s 36 zuby. Rukojeť ráčny musí dobře sednout do ruky a rozhodně by neměla vykazovat tendenci sklouzávat z kovového podkladu.
  5. Nástavce, ořechy, klíče. Tak se říká výměnným dílům goly, které se na ráčnu uchycují. Nástavce mohou mít různé profily: nejčastěji se setkáte s šestihrany, méně obvyklé jsou dvanáctihrany. Aby to nebylo jednoduché, jak šestihran tak 12hran může být v metrickém provedení, nebo palcovém (pro servis a údržbu anglických, amerických vozidel a strojních zařízení). Další obvyklé profily nástavců jsou: TORX hvězdička, IMBUS zástrčný šestihran, XZN tisícihran, RIBE.
  6. Ořechy v gole můžou být krátké a dlouhé. V případě, že spoj je „utopený“, vloží se mezi ořech a ráčnu prodlužovací nástavec. Ten může být pevný, výkyvný, nebo zcela flexibilní. Práci v hůře dostupných místech usnadní také například vratidlo.
  7. Kromě ořechů najdete v gole zástrčné šroubovací bity. Ty jsou většinou drobnější než klasické ořechy, což výrobcům umožňuje golu vybavit značným počtem kusů, aniž by sada ve výsledku byla příliš prostorově objemná nebo těžká. Tyto bity mají opět různé profily: imbus, torx, xzn, ale i křížové šroubováčky typu PH phillips nebo PZ křížák pozidrive. Šroubovací bity se na ráčnu připevňují přes adaptér.
  8. Kufr na nářadí, v němž je gola uložená, musí mít pro každý dílek goly místo s vhodným způsobem fixace. Není nic horšího, než když přenášíte gola sadu, na místě ji otevřete a vysype se na vás směska nářadí. Trend poslední doby jsou plastové kufříky s prolisy na nářadí, pod víko se navíc vkládá pěnová vložka, která pomůže nářadí při přepravě dodatečně zajistit.
  9. Počet kusů v gola sadě: Na trhu seženete jak goly se základní výbavou, tak bohatě vybavené až několika sty kusy nářadí. Sady s velkým počtem kusů nářadí jsou obvykle kombinované goly: obsahují 1/4" a 1/2" (někdy i 3/8") ráčnu a k nim příslušné nástavce. Někteří výrobci do gola sad přidávají stranové klíče, měřidla a další nářadí. Je otázkou, zda z hojně vybavené sady využijete každý kus a nebudete zbytečně platit za nářadí, které nikdy nepoužijete. Vždycky se podívejte na typy šroubů a matic, se kterými se při práci budete setkávat, a podle toho se při výběru goly zaměřte.
  10. Poslední rada se týká pneumatického a elektrického rázového nářadí. Řeč je o utahovácích a ráčnách. Na tyto stroje ořechy z ruční goly nepatří! Pro rázové utahování sáhněte po speciálních pevnostních hlavicích, kterým se někdy říká průmyslové. Kované ořechy zajistí bezpečnou práci např. v pneuservisech při sezónní výměně kol.

Jakou golu, když česká Tona skončila výrobu?

Trh v dnešní době je sadami nářadí doslova zaplavený a zákazník může být zmatený, má-li si vybrat takovou golu, u které nepopraskají ořechy hned při prvních pokusech o povolení šroubu. Zde najdete nejlepší gola sady, které stojí za to si pořídit nejen do domácí dílny.

Situaci neulehčil ani jediný český výrobce gola sad TONA Pečky, který na konci roku 2010 výrobu ručního nářadí ukončil a jehož kvalitní nářadí se dědilo z generace na generaci.

Naprostá většina gola sad se do Česka tahá z Číny, v Evropě se nářadí prakticky nevyrábí. Prodejci uvádějí na trh gola sady pod vlastními značkami, pak jde jen o to, jak jsou schopní pohlídat si v zahraničí kvalitu výroby. 

Při výběru goly čtěte recenzediskuze na internetu. Hodně napoví zkušenosti reálných zákazníků, kteří golu koupili a používají, testují v praxi. Ti dokáží poradit a sdílet zkušenosti s kvalitou značky. 

části gola sady

Levné goly v akci a doprava zdarma

Až budete přesvědčení, že gola, kterou jste si vybrali, má dostatečně dobré reference, zajděte do nejbližšího železářství nebo hobby/profi prodejny, kde jsou schopni vám poradit. Kvalifikovaná obsluha by měla stvrdit váš výběr, případně navrhnout adekvátní náhradu, kterou si na místě prohlédnete.

Gola sady lze koupit také na internetu. Zde se často prodejci předhánějí, kdo golu nabídne nejlevněji. Podívejte se, zda na netu nenajdete slevový kupón do vašeho obchodu. E-shopy mívají v nabídce mnoha kategorií zboží v akci, obvykle od určité výše objednávky dodávají zboží s dopravou zdarma. 

Pátrat po lepších cenách se vyplatí především u profi gola sad a velkých 3/4" až 1" gola sad, které se používají pro montáž velkých šroubů (dodávky, nákladní vozy, autobusy).

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.