Technika

Sikovky Knipex Cobra XL 400 mm

Sikovky, siko kleště nebo blicky jsou úchopové kleště s přestavitelným kloubem, který umožňuje rychlé rozevření čelistí přesně podle rozměru/průměru obrobku.

Čelisti siko kleští jsou zoubkované, aby se se při práci nesesmekly, obzvláště pracuje-li se na kulatých dílech.

Na sikovkách je nejdůležitější přestavovací mechanismus na hlavě kleští. Levné sikovky často přeskakují v čepu, prokluzují a můžou způsobit zranění v podobě skřípnutých prstů.

siko kleště knipex cobra 400 mm
Siko kleště Cobra Knipex 400 mm

Sikovky použití

Základní funkcí sikovek je úchop či přidržení materiálu, například při povolování vodovodních trubek. Někteří kutilové či řemeslníci používají sikovky k montáži maticových spojů, v takových případech však pozor, aby zoubkované čelisti nepoškodily šestihran.

Na montáže šestihranů jsou sikovky extrém a v podstatě brutální řešení. Naopak na stržený šroub nebo rzí zažrané matice, kdy selže všechno ostatní nářadí, které je k povolování spojů určené (stranové klíče, francouzský klíč atp.), pomůžou sikovky se zoubky na čelistích povolit spoj perfektně.

Siko kleště používají topenáři, instalatéři a další řemeslníci.

siko kleště cobra knipex
Rodina siko kleští Cobra Knipex: od 125 mm po 560 mm

Které sikovky jsou nejlepší

Kdo svojí práci rozumí, má v brašně s nářadím siko kleště Cobra do německého výrobce Knipex. Cobry jsou asi nejlepší sikovky, které se na trhu dají sehnat.

Hlava u těchto kleští je prosazená, kloub průchozí, stabilní, s dvojitým vedením. Nastavení čelistí u Knipexek provádíte stisknutím pojistného tlačítka. Kleště rozevřete, horní čelist nasadíte na obrobek, zmáčknutím pojistky uvolníte dolní čelist, přisunete k obrobku, tlačítko uvolníte, čep zaskočí a potřebná svěrná tloušťka se zaaretuje.

Siko Cobra Knipex jsou díky konstrukci a zoubkovaným čelistem samosvorné, na obrobku drží, nesesmeknou se ani na kulatých trubkách. Když Knipexky správně nasadíte (na trubku, matici), pak už při práci nemusíte stlačovat obě rukojeti k sobě, stačí vyvíjet páku pouze na jedno rameno.

KNIPEX vyrábí siko kleště Cobra v různých délkách:

  • mini sikovky měří 125 mm
  • malé sikovky 150 mm
  • standard je 180, 250 a 300 mm
  • velké sikovky XL 400 mm
  • maxi XXL 560 mm

Velké sikovky 400 mm XL

Siko kleště Knipex v délce 400 mm se používají na velké průměry trubek (až 90 mm, 3.1/2“), matice a šestihrany až 95 mm. Na fitinky jsou plně dostačující. Kleště nastavíte stisknutím tlačítka do 27 pozic. Kleště mají nižší hmotnost než hasáky se srovnatelnou svěrnou tloušťkou, váží zhruba 1,2 kg. V délce 400 mm se tyto sikovky stále vejdou do brašny s nářadím.

siko kleště cobra knipex 400 mm
Siko kleště Cobra Knipex 400 mm,

 

Parametr

hodnota

Obj. č.

87 01 400

Délka

400 mm

Kapacita trubky

max. 3.1/2" (90 mm)

Kapacita matice

95 mm

Počet pozic k nastavení

27

Hmotnost

1 214 g

Tělo kleští je vyrobené z chromvanadové elektrooceli, která je kovaná a kalená v oleji v několika stupních, aby byla zajištěná dostatečná tvrdost a houževnatost, kleště nebyly překalené, ale tak akorát pružné. Povrch sikovek je fosfátovaný v tmavě šedé barvě, hlava leštěná.

Rukojeti jsou potažené plastovými návleky, pevně připevněnými k tělu kleští, aby se časem neuvolnily a při práci nepadaly.

Ergonomie kleští je řešená tak, abyste při práci mohli vyvinout maximální páku a efektivně tak využít přenos síly z rukojetí na hlavu kleští.

Hasák vs. sikovky

Hasák i sikovky jsou si funkčně podobné. Rozevření čelistí u hasáku se však provádí pomocí stavěcího šroubu na rukojeti, u sikovek pak přesazovacím mechanismem přímo na hlavě kleští.

Hasák i sikovky mají ozubené čelisti, hasák může mít čelisti rovnoběžné 90°, šikmé nebo ve tvaru esíčka. Čelisti hasáku se do materiálu „zakousnou“ ve větší ploše, sikovky mají čelisti užší, lépe se s nimi manipuluje.

hasák knipex
Hasák Knipex, čelisti 90°

Pro srovnání: Siko kleště Cobra v délce 400 mm mají větší svěrnou tloušťku (větší rozsah rozevření čelistí) a nižší hmotnost než hasák srovnatelné velikosti.

Francouzský klíč vs. sikovky

Občas se pletou sikovky s francouzským klíčem. Francouzský klíč má paralelně souběžné čelisti, používá se na montáž šestihranů – povolování a utahování šroubů, matic (nikoliv primáně na úchop, jako sikovky!), čelisti má francouzák hladké, bez zoubků. Na hlavě má stavěcí šroub, s jehož pomocí se upravuje rozevření čelistí klíče.

francouzský nastavitelný klíč
Francouzský nastavitelný klíč

Francouzský klíč univerzálně nahrazuje sadu stranových klíčů, práce s ním však není tak pohodlná, protože se musí „přešroubovat“ rozevření čelistí při každé velikosti šestihranu.

Sikovky v sadě

Pokud siky používáte často na různé rozsahy, nabízí Knipex nejoblíbenější sikovky v sadě, která obsahuje Cobry vel. 180, 250 a 300 mm. Sada sikovek je zabalená v kartonové krabici s průhledným přebalem.

sada kleště Knipex sikovky
Sada siko kleští Knipex Cobra

Cena siko kleští

Někomu se můžou zdát siko kleště Cobra od Knipexu drahé a raději pokukuje po levnější variantě. Ale! Takové nářadí bývá levné několikrát, navíc hrozí nebezpečí úrazu. Zkušení řemeslníci radí neškudlit a pořídit si Knipex, zkušenosti a doporučení od profesionálů hovoří za své – zkuste si vygooglit recenze na internetových diskuzích.

Ačkoliv jsou sikovky Cobra od Knipexu profesionální dříč, nestojí tolik peněz, aby si je řemeslník nemohl dovolit. Malé sikovky začínají zhruba na 500 Kč, velké sikovky stojí kolem 1 800 Kč.

Profi instalatérské sikovky

Knipexky jsou kompletně vyráběné v Německu v jednom závodě, od surového železa až po distribuční centrum. Tedy žádné subdodavatelské komponenty, Němci mají celou výrobu pod palcem, a to je na kvalitě kleští znát.

Na závěr okénko z praxe: víme, že chlapi používají Cobra sikovky 400 mm jako páku; třeba na armatury, které jinak prostě nejdou povolit. Hlava kleští se do armatury zakousne (je samosvorná) a oni pak skáčou po rukojeti sikovek, až armatura povolí. Kleště tuhle čuňačinu vydrží. Berte to jako nezávazný tip, ale samozřejmě... zrovna na tohle Cobry dělané nejsou.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.