Technika

Druhy měřidel v profesionální dílně

Centimetry pro hrubé řezy, milimetry pro sesazování dřevěných dílců, desetiny milimetru strojaři při práci s kovem. Měření délek při práci v dílně probíhá dnes a denně. Pojďme se podívat na přehled základních měřidel pro měření a kontrolu délek a úhlů. Tady jsou:

Svinovací metr

Základní oblíbené měřidlo, naprostá klasika pro rychlé měření. Kvalitní svinovací metry mají brzdu, která vysunuté pásmo zablokuje v požadované poloze. Patku na konci metru lze zaháknout ve výchozím bodě měření, je-li magnetická pak se přichytí na kovový předmět a usnadnit měření. Svinovací metry bývají opatřené sponou, přes kterou metr připevníme na opasek.

Úhelník

Úhelník je pevné měřidlo, určené ke kontrole úhlů, obvykle 90°.

Nožový úhelník má kontrolní lapované břity, je možné s ním kontrolovat pravoúhlost a přesnou rovinnost podle světelné štěrbiny.

Příložný úhelník lze použít k rýsování. Úhelníky jsou vyrobené z kovu nebo plastu, nejčastěji je využijí tesaři, truhláři, strojaři, zámečníci, ale i stavaři.

Ocelové měřítko

Základní pravítko s ryskovou stupnicí pro bezprostřední odečítání okem. Je vhodné pro rychlá, jednoduchá dílenská měření. Ohebné provedení umožňuje měřit délku a obvody u pravidelných zaoblených nebo kulatých tvarů. Vzdálenost rysek na stupnici je obvykle 1 mm.

Posuvka (šupléra)

Posuvné měřítko se používá k měření délek s přesností na 0,1 mm. Jde o oblíbený měřicí přístroj, který poskytuje rychlé a přesné výsledky pro dílenské potřeby. Mechanické měřítko je opatřené noniem, pomocnou stupnicí pro odečítání desetin milimetru. Přečtěte si, jak se měří šuplérou.

Mikrometr

Mikrometr je velmi přesné, jemné měřidlo s odpočtem délky až 0,001 mm. Nejdůležitější částí mikrometru je broušený šroub s přesnou roztečí (stoupáním) závitu. Hodnota dělení stupnice mikrometru je obvykle 0,01 mm. Nejčastější jsou mikrometry třmenové.

Úchylkoměr

Číselníkový úchylkoměr je přístroj pro měření délek, u kterého se převádí zdvih měřicího dotyku na stupnici úchylkoměru. Dráha měřicího dotyku je zobrazená zvětšeně na kruhové stupnici přes ozubenou tyč a ozubená kolečka. Při měření se úchylkoměr upíná do měřicího stojánku, který má nastavitelná ramena pro umístění úchylkoměru do požadované polohy. Základním předpokladem pro přesné měření je stálý kontakt měřicího dotyku s měřenou součástí a kolmost úchylkoměru k ose měřené součásti. Přesnost číselníkových úchylkoměrů bývá obvykle 0,01 mm nebo větší.

Dutinoměr

Jak název napovídá, slouží dutinoměr k přesnému měření vnitřních otvorů válcovitého tvaru, pomocí tří (nebo dvou) měřicích dotyků. Postup měření dutinoměrem je následující: Měřidlo vložíme do díry a pomalu otáčíme pohyblivou částí rukojeti, která ovládá pohyb měřicích dotyků, až se dotknou vnitřní plochy díry. Přítlačná síla je kontrolována třecí spojkou uvnitř rukojeti měřidla. Po dotažení odečteme naměřenou hodnotu na stupnici měřidla.

Úhloměr

Při kontrole úhlů se kontroluje poloha hran nebo ploch. Jednoduchý úhloměr tak jak ho známe z hodin geometrie ve škole se skládá z kruhové stupnice s dělením na stupně v rozmezí 0-180°. Dílenské úhloměry jsou navíc opatřené otočným ramenem s ukazatelem pro odečítání úhlů.

Skládací metr

Základní měřidlo pro hrubé měření délek. Tvoří jej několik stejně dlouhých částí, spojených k sobě klouby. Skládací metry bývají dřevěné, nebo vyrobené z plastu, jejich obvyklá délka je jeden nebo dva metry.

Spárové měrky

Spárové měrky slouží k nastavení nebo určení tloušťky mezery a spáry, například při určování vůle v kluzných vedeních, ložiskách atp. Provedení ve tvaru listů, obvykle sada spojená v jednom konci nýtem, na druhém se plátky dají rozprostřít do tvaru vějíře.

Závitové měrky

Závitové měrky jsou určené pro měření profilu a stoupání závitu. Měrky se vyrábějí podle druhu závitu, který budeme měřit. Nejčastější typy jsou metrické a dále závity typu Whitworth. Jednotlivé měrky se postupně přikládají na profil vyrobeného závitu a přiložením proti světlu (kontrola na průsvit) se zjistí, která měrka přesně dosedá svým tvarem na skutečný profil závitu na výrobku.

 

Prozkoumat nabídku měřidel

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.