Technika

Vysavač do dílny: k čemu je dobrý dílenský vysavač?

V úklidovém koutku každé domácnosti se najde vysavač, který bereme do ruky v okamžiku, kdy je třeba vysát drobky z koberce nebo střepy z rozbité sklenice na podlaze v kuchyni.

Při běžném úklidu v domácnosti stačí, pokud však máte dílnu nebo zahradu, zastane nejvíc práce vysavač dílenský, také někdy označovaný jako průmyslový.

dílenský vysavač
Dílenské vysavače Nilfisk Alto MULTI II

Jaký rozdíl je mezi domácím a dílenským vysavačem?

Dílenský vysavač má díky svému zaměření jiné parametrické hodnoty u vybraných vlastností. Je určený především na vysávání hrubších nečistot, a to jak suchých (piliny, ocelové špony, úklid terasy), tak mokrých (rozlitá tekutina v místnosti, bahno a bláto). I proto se jim říká mokro-suché vysavače. Takové vysavače bývají bezsáčkové, nečistoty se vysávají přímo do odpadní nádoby.

Náš tip
Nemálo výrobců deklaruje, že jejich dílenské vysavače jsou určené pro mokrosuché vysávání, informujte se však, zda je při vysávání vody a suché špíny potřeba měnit filtr.

Zatímco u tradičního vysavače nás můžou zajímat HEPA filtry (zachytávání mikročástic ze vzduchu), skladnost a elegantní design, dílenský vysavač má být naopak dostatečně robustní a s funkčními prvky, které usnadní jeho manipulaci při hrubém úklidu. Dílenské vysavače mají na rozdíl od komerčních odlišnou konstrukci a materiály použité při výrobě. Odpadní nádoba je obvykle podstatně větší, obvykle 10 a více litrů, je k ní snadnější přístup pro vysypání nečistot, kterých zvládne dílenský vysavač vysát mnohem větší množství než domácí.

dílenský vysavač Karcher

Které parametry jsou při výběru vysavače nejdůležitější?

Zapomeňte na příkon motoru, podle kterého se mnozí (mylně) při výběru vysavače řídí. Mnohem více byste se měli zajímat o podtlak a sací výkon. Podtlak je důležitý při vysávání hůře přístupných míst, nebo ploch se nepravidelným povrchem. Hodnotu maximálního sacího výkonu zase výrobci uvádějí naměřenou na vstupu do hubice vysavače.

Dílenský vysavač by měl správně být označený třídou prašnosti podle typu prachu, pro jehož vysávání je určený. Třída L znamená nízké riziko pro běžný prach ve stavebnictví, třída M střední riziko pro prach, který vzniká při broušení dřeva.

Jaké příslušenství k vysavačům

Dílenské vysavače se obvykle dodávají se základním příslušenstvím (trubky, podlahová hubice), ale výrobci by měli nabídnout další příslušenství pro speciální úkoly: například sadu čištění auta, která mj. obsahuje štěrbinovou hubici nebo kartáčový nástavec na čalounění. Kobercová hubice je opatřena řadou štětin pro snazší odstranění hluboko uložených nečistot, zatímco pro vysávání tekutin z podlahy se používá hubice hladká.

Ideálně má vysavač na těle místa pro uložení příslušenství tak, aby bylo v případě potřeby ihned k dispozici.

 

Speciální funkce dílenských vysavačů

Především profesionální řemeslníci pracující s elektrickým nářadím využijí možnosti napojení odsávání, které odvádí nečistoty přímo do vysavače. Pokud třeba sádrokartonáři brousí sádrokarton v uzavřených prostorách, bez odsávání se neobejdou. Stejně tak využijete odsávání při vrtání panelové zdi v bytě, protože jemný prach, který místnost při řemeslné práci znečistí, se velmi obtížně odstraňuje. Před koupí vysavače se informujte, zda je možné ke stroji dokoupit adaptér a odsávací zařízení.

Užitečnou vychytávkou je zásuvka na vysavači, sloužící k připojení elektrického nářadí.

vysavač odsávání prachu

Jaký vysavač do dílny?

Vybírejte s rozmyslem: dílenské vysavače se dají pořídit za částku, která nezruinuje váš rozpočet. Například jeden z leadrů v oblasti výroby úklidové a čisticí techniky, NILFISK ALTO, nabízí základní modelovou řadu Nilfisk Multi II řádově od necelých tří tisíc korun.

Oblíbené značky dílenských vysavačů: NILFISK ALTO, KÄRCHER, BOSCH, MAKITA, NAREX

Pro běžný úklid dílny, terasy, zahrady stačí dílenský vysavač s běžnými funkcemi, v případě, že vysavač budete používat k profesionální řemeslné práci, zvažte napojení odsávání a elektrickou zásuvku na těle vysavače.

Co je funkce oklepu?

Na průchodnosti vysavače se značnou měrou podílí filtr, který při vysávání zachytává částice prachu. Čím jemnější prach se odsává, tím kvalitnějším filtrem musí být vysavač vybavený. Filtr ve vysavači je potřeba kontrolovat a v případě, že je zanesený, vyměnit, jinak rapidně klesá sací výkon vysavače. Protože však při úklidu dílny a zahrady přijde filtr do kontaktu s větším množstvím nečistot, vyvinuli někteří výrobci dílenské vysavače s funkcí oklepu. Takový filtr je schopný vyčistit se samočinně pomocí tzv. rázové vlny (např. Nilfisk tuto funkci označuje push-to-clean = rukou se ucpe hadice a zpětná vlna vzniklá podtlakem filtr šetrně vyčistí).

Také dílenské vysavače by měly být vybavené indikátorem zaneseného filtru.

Zdroje

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.