Technika

Podlahy do interiéru: Je lepší beton, nebo anhydrit?

Koberec, lino nebo parkety, to jsou příklady podlahových krytin, které tvoří viditelný designový prvek v místnosti. Pod krytinou se však nachází neméně důležitá část: podlaha. Nejčastější typy podlah jsou betonové nebo lité anhydritové.

Beton, rychlá cesta k podlaze

BETONOVÉ PODLAHY se připravují ze speciálních betonových směsí. Zapomeňte však na klasický způsob pomocí míchačky a ručního házení lopatou. Využití moderních technologií zvyšuje produktivitu práce a zkracuje čas, potřebný ke zpracování připravené směsi. 

Zavlhlý potěr se pomocí čerpadel na beton dopravuje do místnosti, v níž je podlahu potřeba položit. Výkonná čerpadla s hadicemi umožňují pracovat i ve výšce několika desítek metrů.

Po pokládce se povrch betonové podlahy stáhne a uhladí do roviny. Pokud je práce odvedená kvalitně, lze na podlahu po vyschnutí pokládat finální krytinu bez nutnosti další úpravy povrchu.

Výhodou betonové podlahy je rychlost pokládky, hladká podlaha, která dlouho vydrží, a velmi slušná cena.

Anhydritová litá podlaha

Technologicky o krok dále jsou anhydritové lité podlahy. Tekutá složka ve směsi se postará o samonivelaci podlahy, což však neznamená, že by se podlaha po vylití nemusela zarovnat a vyhladit.

ANHYDRITOVÉ PODLAHY se vylévají strojově přesným technologickým postupem, tolerance roviny je maximálně 2 mm na 2 m.

Podlaha má výbornou vodivost, je proto vhodná do místností, kde se počítá s podlahovým topením. Vyniká skvělými mechanickými vlastnostmi, je velmi odolná a pevná.

TIP: Věděli jste, že ve stavebnictví se používá i konopí? Konopný beton je poslední léta velmi oblíbeným materiálem hlavně z důvodu ekologie.

Cena lité anhydritové podlahy za m2 se počítá z odvedené práce a ceny za materiál.

Co je anhydrit?

Anhydrit je síran vápenatý, používá se jako pojivová složka při výrobě lité podlahy. Nahrazuje cement, zásadní rozdíl v použití je, že anhydritové pojivo se v reakci vodou nesmršťuje, dilatace v podlaze se proto provádějí jen výjimečně a spíše při vylévání velkých ploch.

Nejen samotná podlaha, důležitá je také izolace

Při plánování stavby je dobré myslet na IZOLACI PODLAHY, investice se vrátí v úspoře za vytápění. Nejde však jen o úsporu tepla, izolovaná podlaha dobře tlumí hluk a prodlužuje životnost podlahy.

Jako izolační materiál se běžně používají minerální vaty, polystyrénové desky, polyuretanová pěna. Polyuretanová pěnase poslední dobou dostává na výsluní, pěna totiž po aplikaci díky roztažnosti proniká do všech míst, i hůře dostupných, a vytváří jednolitou izolační vrstvu bez spojů a spár.

Pokud před pokládkou nebo vylitím podlahy navíc použijte vhodnou výztuž, bude podklad dokonale zpevněný, pokládka podlahy bude snazší a přesnější, funkčnost a životnost podlahy se prodlouží.

Objednávejte u odborníků

Pokládky podlah z betonu a lité anhydritové podlahy by měly zajišťovat firmy, které svojí práci rozumí.

Společnost Urbánek betonové podlahy z Českých Budějovic má více jak patnáctileté zkušenosti v oboru, za sebou velké množství realizací a spokojených zákazníků. Firma působí nejen v Českých Budějovicích, ale po celé České republice.

Urbánek betonové podlahy: kontakt

  • Dušan Urbánek, Úsilné 169, 370 10 České Budějovice, tel. 603 857 100

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.