Technika

Kvalitní sada ručního nářadí: Jak vybrat nejlepší?

I když bydlíte v malém bytě, čas od času určitě potřebujete něco utáhnout, vyměnit, utěsnit, nebo opravit. Než si půjčovat nářadí od souseda, pořiďte si svou vlastní sadu ručního nářadí.

Jak vybrat sadu nářadí?

Znáte to. I když nepatříte mezi domácí kutily, čas od času přijde chvíle, kdy potřebujete něco utáhnout, povolit, vyměnit, utěsnit. Ale kdo by neustále hledal jednotlivé kusy nářadí, nebo chodil za sousedem si půjčovat? Investujte do vlastní kvalitní sady nářadí pro kutily. Bude se vám hodit nejen v domácnosti, ale také v garáži. A už vám nikdy nebudou chybět ani kleště, ani šroubovák, natož pak vrták a ostatní příslušenství.

Pořízení byť malé sady nářadí spolehlivě pokryje vaše nedostatky ve vybavení dílny. Jak ale vybrat správnou sadu nářadí, ve které budete mít vše, co k běžnému opravárenskému umu potřebujete? Jestliže hledáte specializované sady pro instalatéry a elektrikáře, rozhodování je poměrně jednoduché. Obsahují také nářadí, které v sadách nenajdete. Univerzální sada nářadí pak obsahuje vše potřebné. Vybírat už můžete jen podle velikosti, tedy množství kusů v sadě i podle dalších kritérií, jako je typ kufru a v neposlední řadě samozřejmě také cena.

Jaký je rozdíl mezi amatérskou a profesionální sadou nářadí?

Jestli chcete investovat do opravdu kvalitního nářadí, které vám vydrží roky, můžete zvolit namísto amatérské sady, tu profesionální. Jaký je mezi nimi rozdíl? Každá sada obsahuje stejný základ tvořený z kleští, klíčů, vrtáků, šroubováků, bity a imbusy. Malá sada nářadí obsahuje jen ty nejzákladnější velikosti. Velká sada má v základním vybavení daleko větší škálu výbavy. Najdete v ní různé obskurní torxy a nástavce, se kterými vás nezaskočí žádná velikost ani atypický tvar. Tip pro ženy: pokud hledáte velmi zajímavý adventní kalendář pro svého muže, můžete zkusit štěstí s adventním kalendářem plným nářadí. Pevně věřím, že to využije každý kutil.

Jak spočítat obsah sady nářadí?

Možná vás na první pohled potěší číslo, které označuje celkový obsah nářadí ve vámi vybrané sadě. Není ale od věci, projít seznam a zkontrolovat položky s největším počtem kusů. Některé sady nářadí v sobě obsahují také různý spojovací materiál, který je rovněž započten do obsahu balení.

Praktické uložení sady nářadí

Aby se vám se sadou nářadí dobře pracovalo a mohli jste jí bez potíží přemístit na místo určení, je vhodné vybírat sadu pečlivě vyskládanou do praktického cestovního kufříku. Vše budete mít přehledně umístěné v přihrádkách, kde má každý nástroj své místo. Kufr nebo box oceníte také v malé dílně, kde není moc místa pro pořízení ponku.

Při výběru velké sady nářadí dbejte na to, aby kufr měl různé praktické funkce. Některé kufry po rozevření umožní přístup k celému svému obsahu, který je přehledně uspořádán v jednotlivých patrech. Jiné kufry mají odnímatelná plata. Obsah pak můžete rozložit dle potřeby. Těžší sady mají kromě pevného madla i popruh na nošení přes rameno, nebo dokonce pojezdová kolečka a vysouvací rukojeť.

Jaká je cena kvalitní sady nářadí

Kvalita nářadí a značka výrobce samozřejmě ovlivňuje výslednou cenu. V zásadě platí, že většina nářadí prodávaná v setech má ve stejné cenové kategorii srovnatelnou kvalitu. Jestliže sadu nářadí použijete jen při běžném kutilském nasazení v domácí dílně, nářadí vám vydrží dlouhá léta i desetiletí. Vrtáky a bity se samozřejmě otupí dříve, ale na ruční nářadí je spolehnutí. Jestliže vám ve vybavení dílny lecjaké nářadí chybí, vyplatí se koupě sady nářadí, než kupovat nářadí jednotlivě.

Sada nářadí je chytrou investicí pro každého kutila i profíka. Jestliže se chystáte vybavit novou dílnu, sada nářadí pro vás bude dobrým způsobem, jak začít. Získáte praktické ruční nářadí a základ dílenského vybavení. Pokud jste začínající řemeslník, sada nářadí v praktickém kufříku vám umožní jednoduché převážení věcí i v malém voze a vy si budete vždy jisti, že za dobrou cenu získáte praktického pomocníka u každého zákazníka.

Jaké typy nářadí by měla sada obsahovat?

Klíče, imbusy a bity

Klíče, imbusy a bity jsou nejčastěji prodávanými sadami nářadí. Výrobci často lákají zákazníky na počtu v jedné sadě. I když nemusí jít nutně o drahé sady, rozmyslete si, zda všechny nabízené druhy nářadí využijete.

Šroubováky

Bez šroubováků se zkrátka neobejdete. Ať už se jedná o klasické manuální, nebo akumulátorové, vždy vybírejte ty kvalitnější. Při výběru zkontrolujte příslušenství, aby byly všechny nástavce kompatibilní se šrouby, které chcete používat. Stejně tak by měl být v sadě jeden šroubovák silnější a bytelnější, druhý zase delší a užší, abyste se s ním dostali i do hůře přístupných míst.

Gola

Gola sada označuje soupravu ráčny, hlavice a ovladačů. Čím více ovladačů gola obsahuje, tím máte větší možnosti využití. Nejčastěji používaná gola sada se prodává ve velikosti 1/4". To je základ, se kterým utáhnete ty nejběžnější šrouby na nábytku, elektronice nebo jízdních kolech (4-14 mm). Tato sada bývá často doplněná o bity, které mají tradičně velikost šestihranu ¼“. Podobně oblíbená je velikost 3/8", která je nejuniverzálnější ze všech a vydrží víc, než čtvrtková. Pomocí redukce na ráčnu můžete upravit velikost na ¼“ a ½“ ořechy, aniž by se ráčna strhala. Ostatní velikosti typu 1/2", 3/4" a 1" uplatníte hlavně v servisech a dílnách při opravách vozů, náklaďáků a zemědělských strojů.

Kladivo

Bez kladiva nikdy nebude vaše dílna stoprocentně vybavená. Proto je součástí každého základního setu pro výbavu hobby dílny. Někdy můžete v setu nářadí najít různé velikosti nebo druhy kladiv, včetně tesařského, se špičkou pro vytahování hřebíků.

Kleště

Kleští existuje celá řada a u každé práce využijete kleště jiné. Doporučujeme vybrat speciální sadu nářadí zaměřenou právě na kleště, kde najdete štípací kleště, kombinované kleště, zámečnické kleště (známější spíše jako hasák). Druhů je celá řada a každá činnost vyžaduje jiné. Při výběru berte v úvahu, které kleště budete reálně potřebovat.

Vyplatí se koupit nářadí v sadě nebo samostatně?

Jestliže právě nyní vybíráte nářadí pro svou dílnu, garáž nebo domácnost, pak vás s největší pravděpodobností zajímá cena, na kolik vás výbava základního nářadí vyjde. Vše se odvíjí od toho, zda si koupíte jednotlivé kusy nářadí, nebo rovnou celou sadu.

Jestli bydlíte v bytě a kutilství se vám dosud vyhýbalo obloukem, dost možná si i nadále vystačíte s kleštěmi, kladivem, plochým a křížovým šroubovákem. V takovém případě doporučujeme nákup jednotlivých kusů nářadí, podle vašich potřeb.

Jestliže potřebujete více druhů nářadí, pak doporučujeme investovat do sady nářadí. Sady jsou populární pro svůj obsah, kde najdete vše, co k práci potřebujete. Balení slouží jako praktický organizér, kde má vše své místo. Sada nářadí je skvělou investicí a rozhodně vyjde levněji, než když byste všechny kusy nářadí kupovali jednotlivě zvlášť.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.