Technika

Jak zařídit domácí dílnu? Máme pro vás 6 důležitých tipů

Trávíte většinu svého volného času v garáži či provizorní dílně? V tom případě možná nastal čas skoncovat s provizorními řešeními a pustit se do zařízení funkční domácí dílny. Jelikož se však tento úkol může zdát jak finančně, tak časově a organizačně náročný, přinášíme vám několik praktických tipů, na co nezapomínat při zařizování domácí dílny.

Dvakrát měř, jednou řež 

Přestože se toto známé pořekadlo vztahuje především na výrobu a kutilství, které nás v budoucí dílně teprve čeká, zapomínat bychom na něj neměli ani při jejím zařizování. Než se pustíte do nákupu nového nábytku, strojů a dalšího vybavení, nejprve celý prostor pečlivě přeměřte. Vyhnete se tak nepříjemné situaci, kdy se vám zakoupený ponk, regál nebo stolová pila do dílny jednoduše nevejde. 

Kromě rozměrů zvažte také odhlučnění dílny, přívod elektřiny, vody či nosnost podlahy. V neposlední řadě si nezapomeňte sestavit rozpočet, abyste měli jistotu, že z finančního hlediska zvládnete dílnu skutečně vybavit, případně udělat pár kompromisů.

vrtání do dřeva
Ze všeho nejdůležitější je všechno správně přeměřit.

Promyslete úložné prostory

Aby v domácí dílně panoval pořádek a vy jste měli po ruce vždy vše potřebné, je nutné pořídit dostatek úložnách prostor. Nejčastěji se jedná o regály a úložné boxy, do kterých uložíme veškeré nářadí, nástroje či materiál. 

Aby byla práce skutečně efektivní, skvělou volbou jsou především pojízdné dílenské vozíky, které vám umožní přesun dle vašich aktuálních potřeb. Praktickým řešením je také magnetická lišta či perforovaná stěna na uložení většího nářadí. Nejen, že se budete ve vybavení snáze orientovat, ale také využijete prázdný prostor na stěnách.

V případě regálů a polic nezapomeňte zvážit jejich nosnost. Pro lepší přehlednost je můžete doplnit zmiňovanými úložnými boxy, které udrží vaše nářadí v čistotě.

Základem je kvalitní pracovní stůl 

Asi se shodneme, že stůl do dílny je naprostým základem. Je však třeba vybrat takový, který bude odpovídat vašim potřebám. V každém případě by měl stůl disponovat pevnou, odolnou deskou a dostatečnými rozměry. Rozhodně se nevyplatí na ponku šetřit – rozvrzaný a kývající se stůl je to poslední, co při práci v domácí dílně potřebujete. Výhodou kvalitních stolů je navíc velké množství zásuvek a dalšího úložného prostoru.

Budiž světlo!

Pokud vaši dílnu osvětluje jedna stará žárovka, u které hrozí, že co nevidět praskne, je čas na nové osvětlení. Pro práci je vhodné spíše chladnější světlo, a to v rozmezí 4500 až 5500 Kelvinů, které má podobný odstín jako denní světlo. V potaz vezměte také IP krytí, tedy stupeň ochrany osvětlení proti prachu a vodě. Nevhodné jsou světla s hodnotou IP pod 44. Platí, že čím vyšší IP číslo, tím vyšší odolnost osvětlení.

Nezapomeňte na ochranné pomůcky

Aby se vám v domácí dílně pracovalo nejen pohodlně, ale také bezpečně, nezapomeňte na ochranné pomůcky. Mezi ty patří zejména ochranné rukavice, brýle, montérky a pevná pracovní obuv. Z hlediska bezpečnosti je nutné pořídit také dostatečně vybavenou lékárničku pro poskytnutí první pomoci či ošetření drobného zranění. Chybět by samozřejmě neměl ani malý hasicí přístroj.

makita na dřevo
Při práci s potenciálně nebezpečným vybavením je určitě na místě klást větší důraz na ochranné pomůcky.

Myslete na detaily

Pokud hodláte v domácí dílně trávit hodně času, neměla by být pouze praktická, ale také pohodlná. Základem je především přívod vody – zpravidla postačí pouze studená – a malé umyvadlo. Pořídit můžete také malou ledničku, rychlovarnou konvici pro přípravu kávy či čaje či dostatečně odolné rádio, které vám zpříjemní práci. 

Pořídit můžete také malou ledničku, rychlovarnou konvici pro přípravu kávy či čaje či dostatečně odolné rádio, které vám zpříjemní práci." rozšířit na "Pořídit můžete také malou ledničku, rychlovarnou konvici pro přípravu kávy či čaje či dostatečně odolné rádio, stylové dekorace do dílny, které vám zpříjemní práci

Na závěr nezbývá než dodat, že dílnu nemusíte zařídit během jediného týdne. Jedná se o proces, který vlastně nikdy nekončí. Teprve při používání dílny zjistíte, jaké nářadí či vybavení vám ještě chybí.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.