Technika

Jak vybrat barvu na fasádu? Tipy pro správný výběr

Fasádní barva plní dvě základní funkce: podílí se na vzhledu domu a chrání ho před vnějšími vlivy. Zatímco vzhled je důležitý pro majitele budovy, kvalita fasádní barvy a její odolnost vůči slunečnímu svitu, mrazu, dešti nebo větru se projeví až po několika letech.

Vzorník fasádních barev

Prodejci fasádních barev mají k dispozici vzorníky jednotlivých výrobců, využijte možnosti zapůjčení a podívejte se, jak váš dům může zvenčí vypadat. Porovnejte barvy s dalšími konstrukčními prvky, které tvoří vzhled budovy: fasáda by měla ladit se střešní krytinou, okny, dveřmi, okapy.

Vnímejte prostředí, v jakém dům stojí. Fasádní barvu se snažte přizpůsobit okolní zástavbě, jiný typ se hodí pro samostatně stojící dům na venkově obklopený zelení, další zase pro dům uprostřed satelitního městečka.

Přejete si výrazný kontrast, např. hnědou nebo zelenou fasádu v kombinaci se světlejší střechou, nebo nechcete zbytečně poutat pozornost a líbí se vám barvy sladěné tón v tónu? Co třeba klasická bílá fasáda? Vezměte si k ruce vzorník a plánujte!

Náš tip

Tmavá barva fasády

Vyberete-li si tmavé odstíny pro vaši fasádu, musíte počítat s tím, že tmavé barvy přitahují teplo a v létě se postarají o to, aby ve vašem domě bylo tepleji, než kdybyste měli fasádu natřenou světlou barvou.

Tmavší fasádní barvy vybírejte s rozmyslem, snadno můžou dům přehřát, je lépe volit je pouze jako doplněk v celkovém barevném pojetí.

Jejich dalším neduhem je, že blednou. Zatímco na severní straně domu bude tmavá barva i po letech stále krásně sytá, na jižní straně ubere sluneční svit na živosti. Pokud se pro tmavou fasádu přeci jen rozhodnete, zvolte provětrávanou fasádu, která teplotním rázům uleví.

Míchání barev

Barvu na fasádu si můžete ve speciálních prodejnách také nechat namíchat. Vyberete-li si bílou barvu a obáváte se, že čistá bílá bude na přímém slunečním svitu příliš ostrá, pak jemné tónování barvy přílišné odrazy rozbije a bílá fasáda s jemným nádechem nebude působit rušivým dojmem.

Vzorkovník barev
Standardně si můžete vybírat pomocí různých vzorkovníků.

Druhy fasádních barev

Fasádní nátěry jsou vystavené vlivům počasí, náročné zátěži, které musí odolávat. Měly by být paropropustné, nasákavé či vodotěsné, se sníženou špinivostí.

Bohužel neexistuje jeden univerzální typ fasádní barvy, který by splňoval požadavky za všech podmínek. Proto se dnes nejčastěji používají tři druhy fasádních barev: silikonové, silikátové a akrylátové. Každá z nich se více hodí pro jiný typ budovy a prostředí.

Fasádní omítka

Je také třeba myslet na fasádní omítku, na niž barva přijde, aby dobře přilnula. Omítku je před natřením vhodné ošetřit penetrací, která zajistí dokonalé přilnutí barvy a prodlouží životnost fasády. K nanášení penetrace se používá malířské nářadí, štětec nebo váleček.

V neposlední řadě ovlivňuje vzhled fasády její struktura. Barva na hladké omítce vypadá světlejší než na strukturované, což je dané různým odrazem světla. Struktura fasády záleží na hrubosti, čili velikosti zrna, a také na technice, která byla pro nanášení omítky použitá.

Poraďte se s odborníky

Nepodceňujte výběr barvy na fasádu, nejedná se o sezónní záležitost, vydržet by měla hezkou řádku let a budete to vy, kdo bude mít svůj dům denně na očích.

Vždy byste svoje plány měli konzultovat s odborníky, kteří mají prokazatelné zkušenosti v oboru. Společnost Barvy laky České Budějovice má k dispozici síť odborných prodejen po celé republice, kde vám poradí s výběrem nátěrových hmot pro jakékoliv povrchy.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (1)

Milan Urbánek
Březen 1, 2023

Opravuji starší štukovou fasádu, ne zcela suchou, je lehce vlhká (štatná izolace). Jakou byste mi doporučili tonovanou fasádní barvu? Akrylát, silikon nebo silikát. Díky

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)